Dagtocht Zoniënwoud 12/01/2014

In het zuidoosten van Brussel, op een steenworp van de beroemde Grote markt, ligt een bos van meer dan 5000 hectare: het Zoniënwoud, met aansluitend nog enkele bosparken en privé-bossen. In feite is het één groot beukenbos met zijn eigen klimaat en zijn eigen fauna en flora. Zijn ligging vlakbij een grootstad, de verkeerswegen die er doorheen lopen en het feit dat het bijna volledig omgeven is door residentiële wijken, maken dat het Zoniënwoud uiteenlopende functies dient te vervullen (ecologische, sociale, educatieve, economische). Die zijn niet altijd gemakkelijk te combineren zijn. Omdat het gebied verdeeld is over de drie Gewesten van ons land is het beheer in handen van drie verschillende administraties: 38% wordt beheerd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, 56% door het Vlaams en 6% door het Waals Gewest. En dan is er nog het Kapucijnenbos (347 ha) dat afhangt van de Koninklijke Schenking.

Met zijn 50 km specifieke ruiterpaden en 90 km toegelaten boswegen heeft geen enkel Belgisch bos zoveel ruiterpaden, die daar bovenop uitstekend onderhouden worden.

We vertrekken aan het NMBS station van Groenendaal: Groenendaalsesteenweg te Hoeilaart.

Afspraak om 10u30 zodat we om 11u00 vertrokken zijn – totale afstand 20 kilometer waarvan ongeveer 3/4 voor de middagstop.

Middagstop “Merry Horse Farm”. We mogen onze meegebrachte bokes ter plaatse nuttigen. Er is geen mogelijkheid om daar iets te eten dus zeker lunchpakket voorzien! Paarden aan bindbalken.